TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Zahtevne poti
Velika Baba (2127 m)


Baba je s tisoč metrov visoko južno steno v vencu Grintovcev zadnji dvatisočak in zadnji od osvojenih dvatisočakov v Kamniških Alpah.


Več o poti
Baba je s tisoč metrov visoko južno steno v vencu Grintovcev zadnji dvatisočak in zadnji od osvojenih dvatisočakov v Kamniških Alpah. Njene stene izzivajo že v dolini vsakega planinca, ki si ogleduje njen kristalni odsev v vodah Planšarskega jezera.
Najprej se vzpnemo do Ancljeve domačije (kmečki turizem). Pot prek žrela ali po lovski poti, na Vadine, čez Jezersko sedlo in po kratkem spustu v Belsko Kočno, po zgornjem delu stene na vrh. Od Češke koče gremo tokrat v popolnoma novo smer – proti Vadinam. Do njih je najzahtevnejši prvi del, prečenje Malega in Velikega Žrela. V Velikem Žrelu leži sneg skozi vso leto; ostali del poti – prek Rdeče peči po klinih in sama grapa Žrela – pa je dobro varovan. Ko pridemo na vrh Žrela in spet zagledamo Češko kočo je »najhujše« že za nami. Naša pot vodi mimo Kranjskega planinskega doma na Vadinah do vznožja večnega snega pod Skuto. Obidemo ga na levi strani in gremo naprej do razpotja, kjer se odcepi steza čez Križ na Okrešelj. Mi zavijemo v levo in sledimo markacijam.


Po tej poti gremo do Jezerskega sedla, kjer spet zavijemo v levo in hodimo nekaj časa po meji, nato pa se spustimo nekaj sto metrov po strmem melišču na avstrijsko stran. Z melišča pridemo do travnate ruše, kjer je pravo kraljestvo gamsov in se pričnemo vzpenjati proti »popku«, markantni skali v vzhodnem grebenu. Pot sledi naravnim prehodom, ki nas na zelo enostaven način pripeljejo na vrh. Ko stojimo na vrhu, leži pred nami Ravenska Podkočna z mnogimi »ul‘cami« (ulce‘ so tako imenovani jesenovi drevoredi od glavne ceste do kmetij), jezerom, cerkvico in zelenimi travniki. Odpira se nam prostranstvo ponosnih grebenov Kočne, vse stene od Dolške škrbine do severnega grebena Koroške Rinke, ki se končuje na Jezerskem sedlu. Zdi se nam, kot bi jih lahko dosegli z roko. Zahodno steno Mrzle gore lahko opazujemo le od tod, pogled nam nehote zdrsne na Belsko Kočno, na prostrane gozdove. Na severu se kažejo obrisi Visokih Tur, na zahodu pa Julijske Alpe z mogočnim Triglavom. Vrh je še posebno zanimiv zaradi tega, ker je bil dolga leta zaprt obiskovalcem. Z Velike Babe nas pot vodni še na Malo Babo (1923 cm), od tam pa – sledeč državni meji in grebenu – proti Jenkovi planini na sedlu. Gre za eno najlepših grebenskih poti v naših hribih, ki je brez dodatnih varoval speljana po naravnih prehodih izpostavljenega grebena, ki te dokončno osvoji v čistem jesenskem dnevu v lesku rumenih macesnov. Z Jenkove planine se nam ponuja vzpon na Goli vrh, če pa nam ni več do hoje, sestopimo proti Gorniškemu centru Dava Karničarja, dolino Planšarskega jezera in naprej na Jezersko.Copyright 2024, Izdelava MMstudio