TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Paketi


4-dnevni paket Jezersko


Pohodniški paket
»Jezersko, biser med gorami«
Lokacija: Jezersko, Kamniško – Savinjske Alpe
4 dni / 3 noči

Destinacija Jezersko ponuja odlične možnosti za izvajanje aktivnosti v resnično prvinskem naravnem okolju. Pri nas najdete več kot 60 km označenih in opremljenih pohodniških poti različnih težavnostnih stopenj. Prav posebna lega alpskih dolin Ravenske Kočne in Makekove Kočne vas stalno razvaja s panoramskimi razgledi na ostenja Kamniško-Savinjskih Alp.

Na poti odkrivate naravne posebnosti kot je Planšarsko jezero, ledenik pod Skuto, slap Čedca, gozdove ter okusite zdravilno mineralno vodo, Jezersko slatino. Na pašnikih opazujete črede avtohtone pasme jezersko-solčavskih ovac ter se poglobite v biotsko pestrost, kjer zaradi različnih višinskih pasov in pestre geološke preteklosti uspeva blizu 1000 različnih rastlinskih vrst. Med kulturno dediščino naših prednikov izstopajo stoletja stare domačije, etnografski muzej Jenkova kasarna v hiši iz 16. stoletja, cerkvice na prav posebnih lokacijah, freske  – čudovite in zgovorne pričevalke zgodovine. Radi se pohvalimo, da na Jezerskem najdemo najstarejšo in najmlajšo kamenino v Sloveniji, slednja je mlajša za kar 400 milijoni let od svoje starejše »sestre«. Več pa v spodnjih opisih poti…

Štiridnevni paket vključuje srednje zahtevne, pol-dnevne ture po označenih planinskih poteh, v osrčju gora in ledeniških dolinah. Potrebna je zmerna kondicija, pohodniška obleka in obutev.

Izvedljivost programa je zagotovljena od 15. maja do 30. oktobra. Izven nevedenih terminov se predhodno posvetujte o razmerah na Jezerskem.

1. DAN: Jezersko – Češka koča – Planšarsko jezero

Zbirno mesto in izhodiščna točka štiridnevnega pohodniškega paketa je TIC Jezersko, ki leži v vaškem jedru. Tu prejmete vse potrebne informacije, opis poti ter pohodniško karto za območje Kamniško-Savinjskih Alp. Zakorakate v alpsko dolino, Makekovo Kočno in sledite smerokazom za Češko kočo. Pred vami se odpira pogled na mogočno, navpično severno ostenje Grintovcev ter izrazito rdečkast skalni odlom – tam čez je do podora padal slap Čedca, ki je bil najvišji slap v Sloveniji. Pot se enakomerno vzpenjaje vije vse do gozdne meje, nato pa preidemo v pravi visokogorski svet, kjer domuje skalovje, gamsi, ruševje in dišeče gorske rože.  Pri 119 let stari Planinski postojanki, Češki koči, sledi okrepčilo in povratek nazaj. V prvem delu hodite po isti poti, nato pa se odcepite v dolino Ravenske Kočne ter sledimo smerokazu »Tovorna žičnica«. Po prijetni sprehajalni tematski poti nadaljujete po dnu ledeniške doline vse do Planšarskega jezera, v katerem lahko brezskrbno ohladite razgrete noge. Voda vanj priteka iz Ledenika pod Skuto, edinega v Sloveniji in najbolj jugo-vzhodnega v Evropi. Ledenik je večji del prvega dne planinarjenja pred nami, na vidnem dosegu.

- Čas ture: 5 ur
- Višinska razlika vzpona: 637 m

2. DAN: Planšarsko jezero – Goli vrh – izvir  mineralne vode

Drugi dan planinarjenja vam postreže z najlepšimi razgledi na okoliške vršace, saj je Goli vrh pravo razgledišče, od kjer se vam odpira pogled na tisoč metrsko steno Dolgega hrbta, pod vami pa je kot na dlani vsa Ravenska Podkočna. Izhodiščna točka poti je Planšarsko jezero, mimo katerega se po desni strani sprehodite do turistične kmetije Ancel ter naprej proti Gorniškemu centru Davo Karničar. Tu pa se pot začne serpentinasto vzpenjati do slikovitega sedla – Jenkove planine, kjer pri pastirski koči lahko naredite krajši postanek. Od tu vas do vrha loči še približno 45 minut hoje v senci macesnov in smrek. Zgovorno ime Goli vrh priča o tem, da je ta gora le na vrhu povsem gola, oziroma poraščena z mehko gorsko travo. Sledi povratek do Gorniškega centra Davo Karničar ter nato po desnem kraku Sprehajalne tematske poti nadaljujete do smerokaza za Jenkovo kmetijo. Tam sledi voden ogled Etnografskega muzeja v edinstveni, več kot štiristo let stari stavbi. Sosednja pa je že Šenkova domačija, tipična kmečka stavba značilnega Alpskega stila, razglašena za spomenik državnega pomena. Po asfaltni cesti se nato sprehodite mimo cerkve sv. Andreja ter se za zaključek okrepčate pri izviru zdravilne mineralne vode – Jezerske slatine.

- Čas ture: 5 – 6 ur
- Višinska razlika vzpona: 882 m

3. DAN: Jezersko – Virnikov Grintavec – dolina Komatevra

Z vaškega jedra sledite prvim smerokazom za Virnikov Grintavec in Staro cerkev, ki je po približno 15-ih minutah vaša prva točka, katero ta dan obiščete. Na mestu današnje cerkvice je že leta 811 stala kapelica. V današnjo obliko so jo dozidali v 12. stoletju, znamenita pa je po marijinem kipu, ki ga je leta 1386 podaril oglejski patriarh Frančišek in po freskah iz 14. stoletja, ki veljajo za najstarejše na Slovenskem. Pri sosednji Karničarjevi domačiji ponujajo domače produkte (suhomesnati izdelki, sir, skuta) in tam si lahko sposodite tudi ključ cerkve ter si ogledate njeno notranjost. Nato se po nekaj sto metrih z gozdne ceste odcepite na označeno planinsko pot, ta pa vas vodi na vrh Virnikovega Grintovca, na katerem so najdene najstarejše kamenine v Sloveniji. Geologi so to uspeli dokazati s pomočjo fosilov v apnencu iz obdobja Devona z nastankom pred 400 milijoni let. Z vrha se nam odpre pogled na verigo Kamniško-Savinskih Alp, Karavank, Julijcev ter gora v sosednji Avstriji. 360° pogled na vse strani neba, idealna točka tudi za fotografske navdušence. Vračamo se po edini planinski poti, vendar se ob vznožju odcepimo proti kmetiji Spodnji Virnik ter mimo nje do skladov Lehnjaka. Da, tu kamenina lehnjak nastaja neposredno pred vašimi očmi, v okolici je možno opazovati tudi fosile, ki pa naj ostanejo tam tudi našim zanamcem.

- Čas: 5 ur
- Višinska razlika vzpona: 748 m

4. DAN: program po vaši želji in povratek s transferom

V zadnjem dnevu vam predlagamo sproščanje ali preizkušanje aktivnosti, ki vam jih kraj ponuja. Odpravite se lahko na krajšo kolesarsko turo (tudi z električnimi kolesi) ali terensko jahanje v naravo. Seveda tudi savna ali masaža prijata, obenem je to tudi dobra priložnost za strnitev misli po vseh prehojenih poteh in odkritih zakladih te čisto samosvoje Alpske doline. Za povratek po naročilu organiziramo prevoz do letališča ali železniške postaje.

Cena paketa: od 159 Eur/osebo

V ceno je vključeno:
•    3x nočitev po lastnem izboru
•    karta območja z opisom poti
•    organizacija in koordinacija paketa
•    DDV
•    turistična taksa

Doplačila:
•    Vodnik: 120 EUR/ dan (skupina do 8 oseb)
•    Transfer: 0,8 EUR/km
•    Voden ogled etnografskega muzeja Jenkova Kasarna: 2 EUR
•    Izposoja opreme (plezalna čelada): 5 EUR/dan
•    Izposoja kolesa: 10 EUR/3 ure
•    Terensko jahanje: 24 EUR/uro

Dostop:
•    Lastni prevoz
•    Po predhodnem dogovoru transfer iz bližnjih letališč  in mest (cena vožnje 0,8 €/km za skupino do 7 oseb).

Vse potrebne informacije zagotavlja:

TIC Jezersko,
Zgornje Jezersko 57,
4206 Zgornje Jezersko
E.mail: tic@jezersko.si
GSM: +386 51 219 282


Copyright 2024, Izdelava MMstudio