TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Krajši pohodi

Panoramski sprehod Jezerski vrh


Panoramska razgledna pot vas bo vodila od Planšarskega Jezera do panoramskega razgleda na Kamniško-Savinjske Alpe, vse do Ankove karavle.


Več o poti

Pohod začnemo na parkirišču ob Planšarskem jezeru in se odpravimo proti cerkvi sv. Andreja, kjer na križišču zavijemo desno, ter nadaljujemo mimo Šenkove domačije. Pot nas vodi po makedamski cesti ob potoku. Na razpotju zavijemo levo na stransko asfaltno cesto, ki nas po približno 200 metrih pripelje do glavne ceste, ki jo le vzdolžno prečkamo.
Pot nadaljujemo po gozdni markirani poti, vse do vojaške karavle, od tu nadajljujemo po makadamski cesti, ponovno do glavne ceste, kjer na križišču zavijemo levo proti Jezerskemu vrhu.

Na mejnem prehodu Jezerski vrh zavijemo levo in pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se prične med dvema stavbama obmejne policije. Sledimo makadamski cesti po hribčku navzgor do razgledne točke na Rakeževi planini. Na planini je nameščena panoramska kamera nad Jezerskim. Nadaljujemo po makadamski cesti, dokler ne pridemo do Ankove karavle. Panoramska pot nudi čudovite razglede na celo dolino ter mogočne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Možna izhodiča poti;

IZHODIŠČE JEZERSKI VRH
Dolžina: 2,1 km
Čas hoje: 35 min
Višinska razlika: 124 m
GPX: Pot

IZHODIŠČE PLANŠARSKO JEZERO
Dolžina: 4,9 km
Čas hoje: 2,10 min
Višinska razlika: 455 m
MaPZS zemljevid poti: Planšarsko jezersko - Jezerski vrh 
GPX: PotPanoramski sprehod Mali vrh


Pot vas popelje iz centra Jezerskega do razglede točke pod Malim vrhom, kjer se odpre izjemen razgled na Karavanke.


Več o poti

Začetek poti na prekrasni razgledni točki Kazina na Zgornjem Jezerskem, kjer tudi parkiramo. Od tu nadaljujemo preko lesenega mostu, po asfaltni cesti nadaljujemo mimo razcepa za kmetijo Makek, naravnost, ves čas sledimo gozdni cesti, ki se rahlo vzpenja. Pot se zaključi na razgledni točki pod Malim vrhom. Od tu naprej pot lahko nadaljujemo, po zložni gozdni cesti do konca le te.

Dolžina: 4,5 km
Čas hoje: 1 ura 20 min
Višinska razlika: 351 m
GPX: Pot

Izhodišče: Zgornje JezerskoŠtularjeva planina


Sprehod ob čudovitih gorskih razgledih po dolini Ravenske Kočne do Štularjeve planine.


Več o poti
Pot se prične pri velikem parkirišču v bližini Planšarskega jezera, od tu nadaljujemo po asfaltni cesti ob levi strani Planšarskega jezera. Pri razcepu zavijemo levo, kjer nas pot vodi do Parka Jezersko, tu se pot priključi tematski poti Jezersko, po kateri nadaljujemo do velikega parkirišča v dolini Ravenske Kočne. Sledimo makadamski cesti, dokler na levi strani ne zagledamo zapornice, le to obidemo. Nadaljujemo tako da sledimo gozdni cesti, dokler ne zagledamo lesene pastirske hišice na 1290m z osupljivim razgledom. Vračamo se po enaki poti.

Dolžina: 6,1 km
Čas hoje: 2 uri 10 min
Višinska razlika: 384 m
GPX: Pot

Izhodišče: Planšarsko jezero 
Partizanska bolnica Krtina


Iz zgornjega Jezerskega se po Tematski poti odpravimo proti lehnjakotvornemu izviru, nato mimo prostranih travnikov, vse do poti ob reki Kokri ki nas vodi do naše končne točke.


Več o poti

Parkiramo v bližini razgledne točke Kazina na Zgornjem Jezerskem, od tu se odpravimo po Tematski poti proti Lehnjakotvornemu izviru, označbam poti sledimo do kmetije Spodnji Virnik, nadaljujemo po travniku, pot se tu odcepi levo za izvir, mi nadaljujemo desno, po cestici mimo prostranih travnikov, vse do gozdne ceste in razpotja. Na razpotju zavijemo desno sledimo poti ob nadaljujemo po makadamski cesti, do razcepa, tu nadaljujemo desno po gozdni cesti ob kateri stoji zapornica.

Mimo zapornice (Spodnje Jezersko) nadaljujemo pot, po gozdni cesti ob reki Kokri do razcepa, od tu nadaljujemo po levi cesti v smeri partizanske bolnice Krtina in dolini Komatevra. Pot naprej nas vodi, preko lesenega mostu, za mostom nas oznake usmerijo desno, na stezico za partizansko bolnico Krtina nadaljujemo ob manjšem potočku. Že po nekaj nadaljnjih korakih prispemo do informativne table partizanske bolnice Krtina. Pot kmalu zavije desno in nas pripelje do obnovljene partizanske bolnice, ki je bila zgrajena septembra leta 1944 in požgana januarja 1945.

Dolžina: 6.2 km
Čas hoje: 2 ure 20 min
Višinska razlika: 354 m
GPX: Pot

Možna izhodišča;
- Zgornje Jezersko
- Spodnje JezerskoŽmitkov špic


Sredi gozda je skrit mali vrh po imenu Žmitkov špic, le ta, se ponaša z prelepim razgledom. Vendar POZOR!!, vrhnji del poti je izpostavljen in pohodniško zahteven.

Več o poti
Odpravmo se iz centra vasi Jezersko, mimo podružnične šole, sledimo smerokazom proti cerkvi sv. Ožbalta, ter mimo cerkve in župnjišča. Pot nato vodi po markirani planinski poti, mimo travnika v gozd do kmetije Žmitek. Od tu se pot odcepi desno v klanec (smerokazi za Virnikov Grintovec), nadaljujemo po gozdni stezi, dobro označeni z markacijami. Poti sledimo do razcepa na malem sedlu, kjer se poti za Žmitkov špic in Virnikov Gritovec ločita. Nadaljujemo levo po grebenu, cc 200m, do skalne zložbe, poti sledimo do lestve, ter nadaljujemo po skalnem grebenu do vrha. Na ozkem vrhu nas pričaka, klop in vpisna knjižica.

Dolžina poti: 1,5 km
Čas hoje: 50 min
Višinska razlika: 227 m
GPX poti: pot

Izhodišče: Zgornje JezerskoOd izvira mineralne vode "Jezerske slatine" do Ankovih slapov


Pot nas popelje od izvira mineralne vode "Jezerske slatine" do prelepih Ankovih slapov.

Več o poti
Na Ankova slapova in izvir mineralne vode "Jezerske slatine" nas opozarja lesen smerokaz ob cesti. Od Ankove domačije krenemo proti izviru mineralne vode. Malo pred vrelcem se pot odcepi desno na strmo gozdno cesto, kjer je smer označena z markacijami. Po približno 10 minutah vzpona po markirani poti pridemo do table, ki nas usmeri do slapov. Zgornji, 7-metrski slap je enopramenski z zelo razgibano podobo, spodnji, nižji pa širokotočni (zavesa). Nahajata se na višini 1240 metrov.

Dolžina poti: 1,8 km
Čas hoje: 40 min
Višinska razlika: 288 m
GPX poti: pot

Izhodišče: cerkev sv. Andreja, izvir mineralne vode


Copyright 2024, Izdelava MMstudio