TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno

ZIMSKI SPREHODI

Dolgi sprehodi po zasneženi pokrajini vam bodo ponudili razglede na čudovito zimsko idilo.

Predlagamo vam naslednje poti

1) Krožna pot okoli Planšarskega jezera

Sprehod okoli Planšarskega jezera v obliki srca. Jezero so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime.

Planšarsko jezero, ki ima obliko srca, so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Jezero je ena od najbolj privlačnih točk v kraju.
Parkiramo pri gostišču ob Planšarskem jezeru, pot nadaljujemo mimo gostišča, čez kratek klanec po cesti ob robu jezera. Ob robu ceste se na levi strani nahaja zapornica, le to pot obide in nas vodi do jezera. Pot se tu razdeli, ena vodi preko velikega mostu v manjši gozd, ter nazaj na izhodiščno točko. Druga vas popelje ob pred jezercu, do manjšega mostu katerega prečkate in nadaljujete po godni stezici ob jezeru nazaj na izhodiščno točko.

Pot je možno prehoditi v obeh smereh.

Dolžina poti: 1,5 km
Čas hoje: 25 min
Višinska razlika: 17 m
GPX poti: pot

Izhodišče: Planšarsko jezero


2) Center Jezerskega - Planšarsko jezero


Sprehod začnete v centru Zgornjega Jezerskega ter se ob potoku Jezernica sprehodite do Planšarskega jezera.

Parkiramo nasproti občinske stavbe. Pot se prične pri lesenem mostu, ki vodi preko travnika v drevored. Sledimo drevoredu, dokler ne pridemo do razcepa, kjer zavijemo desno, ter nadaljujemo, do naslednjega mostu takoj za njim zavijemo levo. Nadaljujemo, ob makadamski cesti do razcepa, le tu zavijemo levo, ob asfaltni cesti se sprehodimo do Planšarskega jezera.
Ustavimo se v Gostišču pri Planšarskem jezeru, kjer si privoščimo kratek počitek, se okrepčamo ter uživamo v čudoviti naravi.

Dolžina: 2,1 km
Čas hoje: 35 min
Višinska razlika: 100 m
GPX: Pot

Izhodišče: Zgornje Jezersko


3) Od izvira mineralne vode "Jezerske slatine" do Ankovih slapov

Pot nas popelje od izvira mineralne vode "Jezerske slatine" do prelepih Ankovih slapov.

Na Ankova slapova in izvir mineralne vode "Jezerske slatine" nas opozarja lesen smerokaz ob cesti. Od Ankove domačije krenemo proti izviru mineralne vode. Malo pred vrelcem se pot odcepi desno na strmo gozdno cesto, kjer je smer označena z markacijami. Po približno 10 minutah vzpona po markirani poti pridemo do table, ki nas usmeri do slapov. Zgornji, 7-metrski slap je enopramenski z zelo razgibano podobo, spodnji, nižji pa širokotočni (zavesa). Nahajata se na višini 1240 metrov.

Dolžina poti: 1,8 km
Čas hoje: 40 min
Višinska razlika: 288 m
GPX poti: pot

Izhodišče: cerkev sv. Andreja, izvir mineralne vode4) Panoramski sprehod Jezerski vrh


Panoramska razgledna pot vas bo vodila od Planšarskega Jezera do panoramskega razgleda na Kamniško-Savinjske Alpe, vse do Ankove karavle.Pohod začnemo na parkirišču ob Planšarskem jezeru in se odpravimo proti cerkvi sv. Andreja, kjer na križišču zavijemo desno, ter nadaljujemo mimo Šenkove domačije. Pot nas vodi po makedamski cesti ob potoku. Na razpotju zavijemo levo na stransko asfaltno cesto, ki nas po približno 200 metrih pripelje do glavne ceste, ki jo le vzdolžno prečkamo.
Pot nadaljujemo po gozdni markirani poti, vse do vojaške karavle, od tu nadajljujemo po makadamski cesti, ponovno do glavne ceste, kjer na križišču zavijemo levo proti Jezerskemu vrhu.

Na mejnem prehodu Jezerski vrh zavijemo levo in pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se prične med dvema stavbama obmejne policije. Sledimo makadamski cesti po hribčku navzgor do razgledne točke na Rakeževi planini. Na planini je nameščena panoramska kamera nad Jezerskim. Nadaljujemo po makadamski cesti, dokler ne pridemo do Ankove karavle. Panoramska pot nudi čudovite razglede na celo dolino ter mogočne vrhove Kamniško-Savinjskih Alp.

Možna izhodiča poti;

IZHODIŠČE JEZERSKI VRH
Dolžina: 2,1 km
Čas hoje: 35 min
Višinska razlika: 124 m
GPX: Pot

IZHODIŠČE PLANŠARSKO JEZERO
Dolžina: 4,9 km
Čas hoje: 2,10 min
Višinska razlika: 455 m
MaPZS zemljevid poti: Planšarsko jezersko - Jezerski vrh 
GPX: Pot


Ker na Jezerskem v zimskem času velja nekoliko spremenjen sprehajalni režim, vas lepo vabimo, da si ogledate zemljevid s podrobnimi opisi sprehajalnih poti.

Copyright 2024, Izdelava MMstudio