TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Aktivnosti


Ferata Češka koča


Ferata Češka koča je prva športna ferata v slovenskih Alpah in je ena izmed težjih ferat pri nas. Ponuja lepo plezanje in prijeten zaključek na Češki koči. Med plezanjem se boste naužili čudovitih razgledov na dolino Ravenske kočne. Ferata nudi tudi enega bolj zanimivih dostopov do Češke koče. 

Termin "ferata" predstavlja z jeklenico varovano plezalno smer, kar pomeni, da je ferata bistveno težja od zelo zahtevnih planinskih poti. Obvezna je uporaba namenskega samovarovalnega kompleta, čelade, plezalnega pasu in planinske obutve. Ferata ni primerna za začetnike.

Za začetnike je prvi obisk ferate priporočljiv ob spremstvu vodnika/ vodnice ali nekoga z izkušnjami
Spodnji del se začne z oceno C-D, nato malce predaha in vstopimo v najtežji del, previsni del, z oceno E. Nad tem previsom pridemo v lažji svet, kjer se priključi varianta "obvoza". Prvi, težji del ferate lahko tako "obvozimo" in se podamo le v zgornji del. Kljub temu, da vrhnji del ni več tako težak, je še vedno zahteven in se ponaša z oceno C. 

ferata_tezavnostIzhodišče: Parkirišče v dolini Ravenske kočne
Dostop: 45 min (Mimo žičnice za češko kočo nadaljujete po planinski poti proti Kranjski koči na Ledinah. Po cca 10 min hoje se na križišču odcepite proti ferati - sledite označbam)
Čas vzpona: 90 min
Višinska razlika: 300 m
Dolžina jeklenice: 320 m
Sestop: 1h (po planinski poti do izhodišča)

GPX: Pot


Preberite si še nekaj nasvetov iz prakse za varnejši vzpon po ferati na tej povezavi.

Pozor: V spomladanskem času, nekje do junija je ferata še lahko odeta v snežno odejo, zato svetujemo, da se pred vzponom posvetujete o aktualnih razmerah v pisarni TIC Jezersko (email: tic@jezersko.si ali telefon: +386 (0)51 219 282)
Copyright 2024, Izdelava MMstudio