TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


V medijih
Jezerska slatina, časopis Novice


Po obsežnih analizah so ugotovili, da jezerska slatina vsebuje veliko manganovih snovi.


Več o članku
Zaradi tega blagodejno vpliva na srce in ožilje. Toda mineralne vode ni priporočljivo spiti več kot dva decilitra na dan, saj zaradi velike vsebnosti magnezija spodbuja prebavo. Med obema svetovnima vojnama so jezersko slatino ob vsakem obroku postregli gostom v tamkajšnjih hotelih in restavracijah. Žal je bila ta dolga desetletja skrita v gozdu nad Ankovo domačijo; z njo so se odžejali le redki obiskovali Jezerskega. Prve raziskave mineralne vode na Jezerskem je v letih 1984 in 1985 opravil Geološki zavod Ljubljana. V hidrološkem poročilu so zapisali, da ima Ankova mineralna voda visoko vsebnost ogljikovega dioksida, in sicer od 2500 do 4000 mg/l (mineralna voda je tista, ki vsebuje več kot 250 mg/l prostega CO2). Po vsebnosti ogljikovega dioksida ne zaostaja veliko za drugimi slovenskimi vrelci, ima pa tudi veliko kalcija, zato je ta voda z Jezerskega po balneološki klasifikaciji kalcijev hidrogenkarbonat. Dolgoletna želja Jezerjanov, da bi si slatino lahko natočili na dostopnejšem kraju, se je v začetku letošnjega leta uresničila.

Izvir mineralne vode je bil skoraj kilometer oddaljen od regionalne ceste. Ker je bila pot do izvira zaradi hudourniških nanosov pogosto razmočena in poškodovana zaradi gozdarske dejavnosti, je občina Jezersko zgradila cevovod do regionalne ceste proti Jezerskemu vrhu in tako obiskovalcem olajšala dostop do mineralne vode.

Slavni napoj

»Na Jezerskem, med visokimi snežniki, kjer izvira Kokra, namreč na kranjski in koroški meji, nahajamo več slatin, ki sem od njih sam eno pokusil, večkrat pil in jo spoznal za precej dobro,« o jezerski slatini poroča že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske.

In kako na Jezerskem pridemo do mineralne vode? Po cesti proti mejnemu prehodu Jezersko vodi pot mimo kažipota za Planšarsko jezero, pri drugem odcepu zavijemo levo proti Ankovi domačiji in takoj za mostičkom na levi strani zagledamo korito, kjer si lahko natočimo svežo slatino.

Zbujeni iz sna

Pred leti so ob vznožju Robleka izvrtali dve testni vrtini, iz obeh so vodo pili domačini in drugi. Da je pivcev veliko, kaže že to, da zlahka srečate koga, ki v avto nalaga polne plastenke. Pa tudi številne skodelice ob vrtini kažejo na priljubljenost in obiskanost. Preizkusili so jo lahko tudi obiskovalci Turističnoinformacijskega centra (TIC) Jezersko, ki leži v vaškem jedru ob glavni cesti. Kot pravi predstavnik centra Marko Meško, se je Jezersko v treh letih prebudilo iz zimskega spanja. »Danes se lahko pohvalimo z novimi turističnimi kapacitetami, ki jih ponujajo domačije, pred kratkim je začel delovati prvi hostel na Jezerskem, vrata so odprli novi apartmaji. Junija je bilo odprtje sprehajalne tematske poti v čudoviti dolini Ravenske Kočne – po njej so v zimskem času speljane zgledno urejene tekaške proge. Domačini na Jezerski tržnici vsak prvi in tretji vikend ponujajo čaje, mleko, sir, likerje, kruh, med in drugo. Vrstijo se številne kulturne prireditve, v načrtu pa so novi projekti.« Med drugim načrtujejo tudi izgradnjo počivališča s paviljonom, pod katerim se bo mogoče odžejati z jezersko slatino.

Dostop do originalnega članka.

Copyright 2024, Izdelava MMstudio