TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno


Zahtevne poti




Kočna (2540 m)


Mogočen masiv štirih grebenov se sklaplja v vrh edinstvene lepote škrlatno rdeče barve – Kočno.



Več o poti
Mogočen masiv štirih grebenov se sklaplja v vrh edinstvene lepote škrlatno rdeče barve – Kočno. Dostop je možen po štirih poteh, trem od teh je skupen zadnji, polurni odsek proti vrhu. Prav ta del opravi večina planincev brez nahrbtnika, kajti kakih deset metrov poti se je treba plaziti in potiskati nahrbtnik pred seboj si vsakdo rad prihrani.
Od Češke koče pridemo na vrh po Kremžarjevi poti, imenovani po gorskem vodniku iz Kokre. Za vzpon potrebujmo tri ure in četrt. Kljub dokaj krušljivemu svetu, je pot varna, zavarovana z žičnimi vrvmi in klini ter dobro zaznamovana.

Kljub dokaj krušljivemu svetu, je pot varna, zavarovana z žičnimi vrvmi in klini ter dobro zaznamovana. V lepem vremenu nudi čudovit razgled na Jezersko dolino, Veliki vrh, in kranjski Storžič na eni strani, na drugi strani pa severno steno Grintovca in Dolgega hrbta. Pogled proti severu seže daleč na Koroško, kjer med drugim opazimo Obir in Klopinsko jezero. Iz Cojzove koče je do vrha tri ure hoda. Na izbiro sta dve poti. Prva nas iz Spodnjih Dolcev pripelje na t.i. Kokrško Kočno, od koder nadaljujemo pot po krušljivem grebenu na vrh. Druga možnost nas vodi po meliščih v Dolce in v Dolško škrbino, kjer se spoji s tretjo stezo, potjo, ki veže Grintovec in Kočno, oddaljenima drug od drugega uro in pol hoda. Na jugovzhodnem grebenu Kočne stoji bivak alpinistov Planinskega društva Kranj.


Copyright 2024, Izdelava MMstudio