TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


O Jezerskem


Občina Jezersko


Občina Jezersko meri 6.881 ha. Na zahodu meji na Občino Tržič, na jugu in jugozahodu na Občino Preddvor, na jugovzhodu na Občino Kamnik, na vzhodu na Občino Solčava ter na severu na Republiko Avstrijo, in zajema naslednji naselji:

Spodnje Jezersko (694 - 1080 m nm) - začenja se ob nekdanji kranjsko-koroški deželni meji z zaselkom Zgornje Fužine.
Prvo jedro naselja je Podlog (Kanonir) ob sotočju Kokre in Reke, ki priteče iz smeri Storžiča in Stegovnika in se končuje z zaselkom Dol. Drugo jedro naselja Spodnji kraj (Bajte) pa je višje ob sotočju Jezernice in Kokre, od koder sežejo posamezne domačije ob Kokri navzgor v kotlasto dolino Komatevro do podnožja Virnikovega Grintovca, Stegovnika in Ruša.
Ostali deli se poimenujejo po precej odmaknjenih velikih kmetijah, ki obsegajo tudi do 360 ha zemljišča.

Zgornje Jezersko (903 - 2558 m nm) – je precej razloženo naselje, ki se je razvilo na ravnici Ravne ob Jezernici, levem pritoku Kokre, danes pa obsega: glavno središče kraja ob osnovni šoli (Center) ter zaselke Grabnar, Kvance, Žabji trg, Stara pošta, Sibirija, Anclovo ter Raven s težiščem okrog cerkve Sv. Andreja in so se razvili ob regionalni cesti Kranj - Jezerski vrh.

V občini živi 665 prebivalcev (leto 2009), od tega 337 žensk in 328 moških. Povprečna starost občanov je 41,8 leta in tako višja od povprečne starosti prebivalcev Slovenije (41,4 leta).

Grb Občine Jezersko
Grb Občine Jezersko ima obliko ščita in je obrobljen z dvojno dvodebelinsko linijo. Zgornji del je namenjen nebu in obrisu gora, v sredini je zelen krog, v katerem je bela ovčja glava jezersko-solčavske pasme gledano s strani in pogledom v desno, spodnji del pa je modro jezero, ki ga ponazarja valovita bela črta. Na sredini sta, poleg kroga, na desni in levi strani dva zelena hriba, ki predstavljata dolino in gozdove, beli del pa predstavlja jezerski slap. Vsi elementi v grbu so obrobljeni s črnimi linijami.

Pomen barv:
Modra: predvsem modrost, globina, preudarnost in znanje
Zelena: čistost
Bela: neodvisnost, prihodnost, svežina, prostor

Simboli:
Ovca - značilna žival za območje občine je ovca jezersko-solčavske pasme
Gore - stilizirana silhueta jezerskih gora s Kočno in Grintavcem, gledano z Jezerskega
Jezero - sam nastanek in ime kraja je vezano na nekdanje ledeniško jezero, na kar nas danes spominja umetno Planšarsko jezero
Hribi - doline - gozdovi - zaprta jezerska dolina, obdana na vse strani s hribi in dolinami ter obsežnimi gozdovi
Slap - slap Čedca je bil najvišji slap v Republiki Sloveniji


Copyright 2022, Izdelava MMstudio