TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Galerija V medijih

Uporabno



Novice in dogodki



Splošne informacije

18.06.2021

Dodatne informacije

TIC Jezersko
TEL: +386 51 219 282
E-MAIL: tic@jezersko.si

Pestro poletno dogajanje na Jezerskem - Jezerska štorija


Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet
dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.

Pozor: dogodki na dan četrtek in sobota na datume:15.7, 17.7., 22.7. ter 24.7 so odpovedani. Hvala za razumevanje.

Vodena planinska tura do Pristovškega Storžiča:
PONEDELJKI ob 9.00 uri

V spremstvu planinskega vodnika se lahko odpravite na 3-4-urni krožni pohod do Pristovškega storžiča, verjetno enega od najbolj razglednih vrhov v jezerski dolini. Pot je krožna in poteka po obeh straneh meje. V spodnjem delu ni zahtevna, v zgornjem delu pa sledi kratek strm vzpon ob jeklenici, ki nas ob vse lepših razgledih pripelje na zahodna pobočja Pristovškega storžiča, ki so porasla z ruševjem in na razgledni vrh.
Zbirno mesto je parkirišče na mejnem prehodu Jezerski vrh.
Peš od Jezerskega vrha do Pristovškega storžiča preko sedla Pasterk.
Dolžina poti: 8,2 km; višinska razlika: 545 m; predviden čas hoje: 3-4 h
Brezplačno za turiste



Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih zanimivostih
TORKI ob 10.00 uri izpred TIC-a

Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode, katero seveda poskusimo; tako kot nekoč, kar z dlani. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji prav na posebni lokaciji in mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, ki jo obiščemo, je etnografski muzej Jenkova kasarna, urejen za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru. Izlet z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline.
Cena za turiste: 5€ / osebo, otroci brezplačno

Soljenje ovc v planini
SREDE ob 9.00 uri na Šenkovi domačiji

Ob 9:00 se bomo zbrali na Šenkovi domačiji od koder se bomo z vrhunskim alpinistom ovčerejcem Drejcem Karničarjem odpravili na soljenje ovc. Za pohod potrebujete udobne pohodniške čevlje in oblačila, vetrovko in pijačo. Mimo Jenkove in Kropivnikove kmetije bomo krenili po tematski poti in naprej po gozdu proti Jenkovi planini. Tekom pohoda vas bo Drejc seznanil s planšarsko tradicijo na Jezerskem, jezersko – solčavsko ovco in pomenom ovčereje danes. Na Jenkovi planini, na pobočjih Golega vrha ali Velike Babe, boste poiskali čredo ovac. Udeleženci, ki boste to želeli, boste sol ponudili ovcam z dlani. Sledi malica v Jenkovi planini, ki jo boste zaužili pred pastirsko kočo, ki jo je v 30-ih letih prejšnjega stoletja zgradil Polonin dedek Ludvik Virnik. Povratek v dolino, do Šenkove domačije, kamor se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.
Dolžina poti: 4,6 km, višinska razlika: 580 m, predviden čas hoje: 3-4h.



Prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji
ČETRTKI ob 16.00 uri

Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kvalitetna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali razni izdelki; od nogavic in jopic, preko odej do drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije, s katero se boste ob pomoči domačih mojstrov, lahko preizkusili tudi vi.
Brezplačno za turiste

Igra „Jezerske štorije”
PETKI* ob 20.00 uri
*2. 7., 9. 7., 6. 8. in 20. 8.(Jenkova kasarna);
23. 7. in 13. 8. (Županov kot, nasproti občinske stavbe, Zg. Jezersko 65)

V prostorih 500 let stare Jenkove kasarne, ki je sicer urejena kot muzej, si boste ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorije je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi „Jezerske štorije”.
Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko
(gsm: 051 219 282).
Zaželjeni prostovoljni prispevki.

SOBOTE ob 14.00 uri Park Jezersko
Spoznaj jezersko-solčavsko ovco skozi jezerske pripovedke in pravljice
ter si pri tem s tehniko filcanja sam naredi unikatni spominek z ovčje
volne. Kreativna animacija bo v "Beckovem kotičku” pri Moji hiški.
Parkirišče, plačilo animacije in zbirno mesto: bar Parka Jezersko,
Zg. Jezersko 145.
V primeru slabega vremena se lokacija animacije prestavi na Šenkovo domačijo.
Cena za odrasle: 8€/osebo, cena za otroke: 5€/osebo



Spoznajmo zdravilno moč gozda

NEDELJE ob 11.00 uri: Parkirišče Ravenska kočna
Izkoristite neokrnjene gozdove, ki vas obdajajo in v gozd vstopite kot v odprto knjigo svoje notranjosti! Z vodnico gozdne kopeli se boste učili o zdravilnih močeh gozda, spoznali se boste s tehnikami povezovanja med samim seboj in gozdom ter odkrivali načine in bistvo prizemljevanja. Glavni namen izkušnje je pokazati in približati zdravilno moč gozda, obiskovalce opremiti z učinkovitimi tehnikami soočanja s stresom in njegovega obvladovanja, ter jim prikazati efektivna orodja za boljše, mirnejše in bolj z naravo povezano
življenje.
Delavnica gozdne kopeli traja od 60 do 75 minut. Zbirno mesto pri klopci na parkirišču v dolini Ravenske kočne. Zbirno mesto bo jasno označeno.
Priporočamo, da obiskovalci parkirajo pri Planšarskem jezeru ali na parkirišču
pri Parku Jezersko in se do zbirnega mesta odpravijo peš. Potrebna je predhodna prijava: 031/426-170 ali andreja.kosir@gmail.com oz. pisarna TIC Jezersko.
Cena za odrasle: 8€/osebo, cena za otroke: 5€/osebo

Svete maše
NEDELJE ob 8.00 uri: župnijska cerkev Sv. Ožbolta
ob 10.00 uri: cerkev Sv. Andreja v Ravnem


Copyright 2024, Izdelava MMstudio