TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Prireditve


ETNOGRAFSKO OBARVANO DVOMESEČNO POLETNO DOGAJANJE NA JEZERSKEM

JEZERSKA ŠTORIJA 2021
JULIJ – AVGUST

Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet
dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika.

Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje, na Jezersko štorijo!

TEDENSKI DOGODKI

VODENA PLANINSKA TURA DO PRISTOVŠKEGA STORŽIČA
PONEDELJKI OB 9.00 URI

V spremstvu planinskega vodnika se lahko odpravite na 3-4-urni krožni pohod do Pristovškega storžiča, verjetno enega od najbolj razglednih vrhov v jezerski dolini. Pot je krožna in poteka po obeh straneh meje. V spodnjem delu ni zahtevna, v zgornjem delu pa sledi kratek strm vzpon ob jeklenici, ki nas ob vse lepših razgledih pripelje na zahodna pobočja Pristovškega Storžiča, ki so porasla z ruševjem in na razgledni vrh.

Zbirno mesto je parkirišče na mejnem prehodu Jezerski vrh.
Peš od Jezerskega vrha do Pristovškega storžiča preko sedla Pasterk
Dolžina poti: 8,2 km; višinska razlika: 545 m; predviden čas hoje: 3-4 h
Brezplačno

VODEN OGLED PO JEZERSKIH NARAVNIH IN KULTURNIH ZNAMENITOSTIH
TORKI OB 10.00 URI IZPRED TIC-a

Pot nas vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode, ki jo seveda poskusimo; tako kot nekoč, kar z dlani. Od tu že vidimo cerkev sv. Andreja, ki stoji prav na posebni lokaciji in mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, ki jo obiščemo, je etnografski muzej Jenkova kasarna, urejen za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru. Izlet z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline. 

Cena za odrasle: 5 € / osebo, otroci brezplačno 


SOLJENJE OVC V PLANINI
SREDE OB 09.00 URI NA ŠENKOVI DOMAČIJI

Ob 9.00 se boste zbrali na Šenkovi domačiji od koder se boste z vrhunskim alpinistom ovčerejcem Drejcem Karničarjem odpravili na soljenje ovc. Za pohod potrebujete udobne pohodniške čevlje in oblačila, vetrovko in pijačo. Mimo Jenkove in Kropivnikove kmetije boste krenili po tematski poti in naprej po gozdu proti Jenkovi planini. Tekom pohoda vas bo Drejc seznanil s pastirsko tradicijo na Jezerskem, jezersko - solčavsko ovco in pomenom ovčereje danes. Na Jenkovi planini, na pobočjih Golega vrha ali Velike Babe, boste poiskali čredo ovac. Udeleženci, ki boste to želeli, boste sol ponudili ovcam z dlani. Sledi malica v Jenkovi planini, ki jo boste zaužili pred pastirsko kočo, ki jo je v 30. letih prejšnjega stoletja zgradil gospodar s Šenkove domačije Ludvik Virnik. Povratek v dolino, do Šenkove domačije, kamor se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah. 

Peš od Šenkove domačije do Jenkove planine 
Dolžina poti: 4,6 km; višinska razlika: 580 m; predviden čas hoje: 3-4 h
Cena za odrasle: 10 € / osebo, cena za otroke: 5 € 

KUHANJE MASUNJEKA NA ODPRTEM OGNJU
SREDE OB 17.00 URI OB PLANŠARSKEM JEZERU 

V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji
na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek. Z veseljem
bomo kuhovnico prepustili tudi vašim rokam, da boste s še večjim spoštovanjem in užitkom na koncu masunjek tudi pojedli.

Na dogodek se morate predhodno najaviti v TIC Jezersko (gsm: 051 219 282). Dogodek se izvaja le, če je 2 uri pred začetkom prijavljenih najmanj 5 oseb.
Brezplačno

PRIKAZ PREDELAVE VOLNE NA ŠENKOVI DOMAČIJI
ČETRTKI OB 16.00 URI NA ŠENKOVI DOMAČIJI 

Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kvalitetna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali razni izdelki; od nogavic in jopic, preko odej do drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije, s katero se boste ob pomoči domačih mojstrov, lahko preizkusili tudi vi.

Brezplačno

IGRA ‘’JEZERSKE ŠTORIJE’’ 
PETKI* OB 20.00 URI
* 2.7, 9.7., 6.8. in 20.8. (JENKOVA KASARNA); 23.7. in 13.8. (ŽUPANOV KOT) 

V županovem kotu, nasproti občinske stavbe, v centru Jezerskega oziroma v Jenkovi kasarni si boste ogledali 3
štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorje je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi "Jezerske štorije”.

Potrebne so predhodne najave v TIC Jezersko (gsm: 051 219 282).
Zaželeni so prostovoljni prispevkiKREATIVNA ANIMACIJA ZA DRUŽINE 
SOBOTE OB 14.00 URI V PARKU JEZERSKO 

Spoznaj jezersko - solčavsko ovco skozi jezerske pripovedke in pravljice ter si pri tem s tehnikami filcanja sam naredi unikatni spominek iz ovčje volne. Kreativna animacija bo v "Beckovem kotičku" pri Moji hiški. 

Parkirišče, plačilo animacije in zbirno mesto: bar Parka Jezersko, Zg. Jezersko 145. V primeru slabega vremena se lokacija animacije prestavi na Šenkovo domačijo. 
Cena za odrasle: 8 € / osebo, cena za otroke: 5 € / osebo. 


SPOZNAJMO ZDRAVILNO MOČ GOZDA
NEDELJE OB 11.00 URI NA PARKIRIŠČU V RAVENSKI KOČNI

Izkoristite neokrnjene gozdove, ki vas obdajajo in v gozd vstopite kot v odprto knjigo svoje notranjosti! Z vodnico gozdne kopeli se boste učili o zdravilnih močeh gozda, spoznali se boste s tehnikami povezovanja med samim seboj in gozdom ter odkrivali načine in bistvo prizemljevanja. Glavni namen izkušnje je pokazati in približati zdravilno moč gozda, obiskovalce opremiti z učinkovitimi tehnikami soočanja s stresom in njegovega obvladovanja, ter jim prikazati efektivna orodja za boljše, mirnejše in bolj z naravo povezano življenje. 

Delavnica gozdne kopeli traja od 60 do 75 minut. Zbirno mesto je pri klopci na parkirišču v dolini Ravenske kočne. Zbirno mesto bo jasno označeno. Priporočamo, da obiskovalci parkirate pri Planšarskem jezeru ali na parkirišču pri Parku Jezersko in se do zbirnega mesta odpravite peš. Potrebna je predhodna prijava na: 031 / 426 - 170 ali andreja,kosir@gmail.com oziroma v pisarni TIC Jezersko. 
Cena za odrasle; 8 € / osebo, cena za otroke: 5 € / osebo. Copyright 2022, Izdelava MMstudio