TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Kratke sprehajalne poti Dolge sprehajalne poti Razgledi-test Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Nezahtevne poti
Češka koča (1543 m)


Tu se planincu odpre pogled na mogočne stene Babe, Dolgega hrbta, na Vadine in nazaj v dolino, na prostrane gozdove, ki jih na drugem koncu čuva ponosni Pristovški Storžič.
POZOR: Stanje na dan 23.5.2021: zaradi velike količine snega je pot do koče možna le s popolno zimsko gorniško opremo (dereze, cepin). Koča se bo odprla predvidoma v začetku junija.

Več o poti
Če se odpravite proti Češki koči iz centra Jezerskega vas pot privede mimo Mlinarjeve in Makekove kmetije do Makekovega marofa in naprej po široki poti do studenčka, kjer je približno pol poti do koče že za vami. Prek Medvedove frate pridete na Zajezerc. Od tu naprej vas zložna steza vodi po obronkih Štuvarjeve planine. Pot preko Špegovca, zelo poznanega lovcem ob času lova na divjega petelina, se združi s potjo iz Ravenske doline, ki vodi čez Štularjevo planino.

Tu se planincu odpre pogled na mogočne stene Babe, Dolgega hrbta, na Vadine in nazaj v dolino, na prostrane gozdove, ki jih na drugem koncu čuva ponosni Pristovški Storžič. Od tod vas »ta prava« gorska steza kaj hitro čez Hudičev klanec pripelje do koče. Za vzpon ste porabili dve uri. Če pa ste mogoče v Ravnem in bi radi od tam obiskali našo lepo, staro postojanko, se vam ponujata dve možnosti. Na vsak način morate najprej mimo Planšarskega jezera do Ancljevega. Z avtomobilom se lahko peljete po gozdi poti še naprej do večjega parkirišča. Pešcem pa na koncu Ancljeve doline označevalna tabla kaže s ceste na gozdni kolovoz, s katerega kmalu zavijete na strmo pot do nekdanje planšarije – Štuvarjeve planine. Malo prej, preden se pridruži poti iz Makekove Kočne, se sreča še s potjo od spodnje postaje tovorne žičnice. Od Ancljevega boste do koče potrebovali uro in pol, če pa pričnete s hojo na parkirišču, vam bo strma pot do koče vzela le še dobro uro hoda. Vse poti so vzdrževane in dobro označene.

GPS track: https://ridewithgps.com/trips/94197070

Copyright 2023, Izdelava MMstudio