TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno

2°C
Jezersko
20. Jan

temperatura: 2°C
veter: šibek J Podrobnosti

Nezahtevne poti
Češka koča (1543 m)


Tu se planincu odpre pogled na mogočne stene Babe, Dolgega hrbta, na Vadine in nazaj v dolino, na prostrane gozdove, ki jih na drugem koncu čuva ponosni Pristovški Storžič..

Več o poti
Če se odpravite proti Češki koči iz centra Jezerskega vas pot privede mimo Mlinarjeve in Makekove kmetije do Makekovega marofa in naprej po široki poti do studenčka, kjer je nekako pol poti do koče. Prek Medvedove frate pridemo na Zajezerc. Od tu naprej nas zložna steza vodi po obronkih Štuvarjeve planine. Pot preko Špegovca, zelo poznanega lovcem ob času lova na divjega petelina, se združi s potjo iz Ravenske doline, ki vodi čez Štularjevo planino.

Tu se planincu odpre pogled na mogočne stene Babe, Dolgega hrbta, na Vadine in nazaj v dolino, na prostrane gozdove, ki jih na drugem koncu čuva ponosni Pristovški Storžič. Od tod nas »ta prava« gorska steza kaj hitro čez Hudičev klanec pripelje do koče. Za vzpon smo porabili dve uri. Če pa smo mogoče v Ravnem in bi radi od tam obiskali našo lepo, staro postojanko, se nam ponujata dve možnosti. Na vsak način moramo najprej mimo Planšarskega jezera do Ancljevega. Z avtomobilom se lahko peljemo po gozdi poti še naprej do spodnje postaje tovorne žičnice. Pešcem pa na koncu Ancljeve doline označevalna tabla kaže s ceste na gozdni kolovoz, s katerega kmalu zavijemo na strmo pot do nekdanje planšarije – Štuvarjeve planine. Malo prej, preden se pridruži poti iz Makekove Kočne, se sreča še s potjo od spodnje postaje tovorne žičnice. Od Ancljevega bomo do koče potrebovali uro in pol, če pa pričnemo s hojo pri spodnji postaji tovorne žičnice, nam bo strma pot do koče vzela le še dobro uro hoda. Vse poti so vzdrževane in dobro označene.

Copyright 2021, Izdelava MMstudio