TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno

7°C
Jezersko
12. Apr

temperatura: 7°C
veter: šibek JZ Podrobnosti

Aktivnosti


Sprehodi


Jezerska dolina, ki jo je do leta 1348 pokrivalo jezero, je kot namenjena lažjim sprehodom.

TEMATSKA SPREHAJALNA POT PO DOLINI RAVENSKE KOČNE

Med najlepše in najdaljše sprehode spada prav gotovo sprehod po tematski sprehajalni poti v dolino Ravenske kočne. Pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopmi. Pozimi so po njej urejene tekaške proge, zato prosimo vse sprehajalce, da se držijo skrajnega roba poteptane proge.

KROŽNA POT OKROG PLANŠARSKEGA JEZERA

Za krajše sprehode se lahko odpravite po krožni poti okrog Planšarskega jezera in venca ravenskih kmetij. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja, ter od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Pot se cel dan nastavlja sončnim žarkom in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

IZ CENTRA DO STARE CERKVE

Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbalta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811, je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove Kočne. Pri Karničarjevih pa lahko mimogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.

IZ CENTRA DO PLANŠARSKEGA JEZERA

Pot vodi mimi občinske stavbe, imenovane Storžič, po prijetnem drevoredu in je urejena in opremljena s klopmi. Ko se drevored konča, zavijemo desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodimo do križišča, kjer se sprehajalna pot križa z asfaltirano cesto do Planšarskega jezera. Tu lahko zavijemo desno in se do jezera odpravimo po gozdu ali pa nadaljujemo po asfaltni cesti do cilja.

DO PARTIZANSKE BOLNICE KRTINA

Na dogodke druge svetovne vojne nas na Jezerskem spominja partizanska bolnica Krtina, skrita v dolini Komatevre. Na mestu današnjega obnovljenega objekta so jeseni 1944 na strmem in težko dostopnem pobočju postavili bolnico, v kateri so zdravili ranjene in obolele partizanke in partizane. V štirih mesecih so oskrbeli približno 30 pacientov, povečini pripadnikov II. bataljona V prvotno stanje je bila bolnica obnovljena leta 1951. Danes je edina ohranjena partizanska bolnica na območju nekdanje Občine Kranj, v njej pa so še vedno shranjeni originalni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve ipd.

Pot vodi iz zaselka Bajt mimo kamnoloma Lehnjaka proti dolini Komatevre. Na označenem mestu zavijete desno in prispete do bolnice. Pot je primerna v času, ko na cesti ni snega.

Tematska sprehajalna pot

Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi. Nezahtevna pot vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti boste spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska Kočna vredna obiska.

Začetna/končna točka: v bližini Planšarskega jezera
N 46.400890 E 14.522734

Najbolj oddaljeni točki:
razgledišče (1123 n. m. v.)
tovorni žičnici (1095 n. m. v.)

Dolžina poti: 8 km

Čas hoje: 3 ure

Zahtevnost: nezahtevna pohodniška pot, ki je opremljena s smerokazi

Copyright 2021, Izdelava MMstudio