TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno


Aktivnosti


Sprehodi


Jezerska dolina, ki jo je do leta 1348 pokrivalo jezero, je kot namenjena lažjim sprehodom. Ravninski del obeh ledeniških dolin, jesenovi drevoredi in lepi razgledi na ostenja Grintovcev kar kličejo po sprehodu v neokrnjeni naravi. Za kratek sprehod priporočamo sprehod ob potoku Jezernica iz zaselka Center do romantičnega Planšarskega jezera, med najbolj slikovitimi pa je vsekakor Tematska sprehajalna pot v dolini Ravenske Kočne s pričetkom ob Planšarskem jezerom.

IZ CENTRA DO STARE CERKVE
Iz centra Jezerskega se mimo podružnične šole lahko odpravite do prekrasne razgledne točke pri stari cerkvi svetega Ožbalta ob Karničarjevi kmetiji. Cerkvica, ki je prvič omenjena že leta 811, je dvignjena visoko nad dolino in ponuja prekrasne poglede na severno ostenje Makekove Kočne. Pri Karničarjevih pa lahko mimogrede kupite še domače izdelke ekološke proizvodnje: čudovit domač sir, domače mesnine, mlečne izdelke in jajca.


DO PARTIZANSKE BOLNICE KRTINA

Na dogodke druge svetovne vojne nas na Jezerskem spominja partizanska bolnica Krtina, skrita v dolini Komatevre. Na mestu današnjega obnovljenega objekta so jeseni 1944 na strmem in težko dostopnem pobočju postavili bolnico, v kateri so zdravili ranjene in obolele partizanke in partizane. V štirih mesecih so oskrbeli približno 30 pacientov, povečini pripadnikov II. bataljona V prvotno stanje je bila bolnica obnovljena leta 1951. Danes je edina ohranjena partizanska bolnica na območju nekdanje Občine Kranj, v njej pa so še vedno shranjeni originalni pripomočki in oprema: ognjišče, panhobarji, ponve ipd.
Pot vodi iz zaselka Bajt mimo kamnoloma Lehnjaka proti dolini Komatevre. Na označenem mestu zavijete desno in prispete do bolnice. Pot je primerna v času, ko na cesti ni snega.


IZ CENTRA DO PLANŠARSKEGA JEZERA

Pot vodi mimo občinske stavbe, imenovane Storžič, po prijetnem drevoredu in je urejena in opremljena s klopmi. Ko se drevored konča, zavijemo desno čez Jezernico in se po makadamski poti sprehodimo do križišča, kjer se sprehajalna pot križa z asfaltirano cesto do Planšarskega jezera. Tu lahko zavijemo desno in se do jezera odpravimo po gozdu ali pa nadaljujemo po asfaltni cesti do cilja.

Začetek poti: center Jezerskega,  N 46.394237 E 14.501188
Konec poti: Planšarsko jezero,  N 46.400890 E 14.522734
Dolžina poti: 2 km
Čas hoje: 30 min


KROŽNA POT OKROG PLANŠARSKEGA JEZERA ali SPREHOD PO RAVENSKIH KMETIJAH
Za krajše sprehode se lahko odpravite po krožni poti okrog Planšarskega jezera in venca ravenskih kmetij. Parkirate ob Planšarskem jezeru in se odpravite do podružnične cerkve svetega Andreja, ter od tam nadaljujete po cesti mimo Šenkove, Jenkove in Kropivnikove kmetije na obrobju ravenskih travnikov. Pot se cel dan nastavlja sončnim žarkom in je primerna za sprehode v vseh letnih časih.

Začetek in konec poti: ob Planšarskem jezeru,  N 46.400890 E 14.522734
Dolžina poti: 2,5 km
Čas hoje: 1 h


TEMATSKA SPREHAJALNA POT PO DOLINI RAVENSKE KOČNE
Med najlepše in najdaljše sprehode spada prav gotovo sprehod po tematski sprehajalni poti v dolino Ravenske kočne. Pot je urejena in označena s smernimi tablami ter opremljena s klopmi. Pozimi so po njej urejene tekaške proge, zato prosimo vse sprehajalce, naj upoštevajo spremenjen prometni režim ter potek sprehajalne poti. Urejena je da se držijo skrajnega roba poteptane proge.
Med sprehodom po dolini Ravenske Kočne lahko mimogrede pokukate v preteklost te lepe gorske pokrajine in opazujete, kako je nekdanji ledenik preoblikoval površje in kako naravne sile nenehno spreminjajo pokrajino pred našimi očmi. Nezahtevna pot vodi ob potoku Jezernica prek travnikov, kjer se odpira veličastni pogled na severna ostenja Kamniško-Savinjskih Alp z najvišjim vrhom Grintovcem. Na poti boste spoznali, kako je nastala ta ledeniška dolina, njeno živalsko in rastlinsko bogastvo in vse ostale znamenitosti, zaradi katerih je Ravenska Kočna vredna obiska.

Začetek in konec poti: ob Planšarskem jezeru,  N 46.400890 E 14.522734
Najbolj oddaljeni točki:
razgledišče (1123 n. m. v.)
tovorni žičnici (1095 n. m. v.)

Dolžina poti: 8 km (kompletni krog). Pot je možno skrajšati.
Čas hoje: 3 ure
Zahtevnost: nezahtevna pohodniška pot, ki je opremljena s smerokazi


Višinski profil Tematske sprehajalne poti v dolino Ravenske Kočne


Zemljevid Tematske sprehajalne poti v dolino Ravenske Kočne

Copyright 2023, Izdelava MMstudio