TIC Jezersko
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si

Užitečné


Události


Příběh Jezerska 2018


JEZERSKÉ LETNÍ DĚNÍ

Etnograficky pestré dvouměsíční letní akce vZgornjem Jezerskem, které svou činnost zahájilo vminulých letech, pokračují také vlétě 2018.

Zabýváme se naší lokální identitou, kterou jsme si uchovali a naším přáním je ji šířit dál. Připravili jsme pro vás velký výběr akcí představujících důležité propojení minulosti a současnosti. Akce jsou zajímavé a vhodné pro všechny, kteří se zajímají o historii, etnologické dědictví, přírodu, mohutné kopce, farmy, zvířata anebo o místní kuchyni. Název Jezerska štorija – Příběh Jezerska je motivován názvem knihy Andreje Karničara Jezerska štorija. Vknize jsou zapsány příběhy, legendy a vzpomínky na události zkaždodenního života, které byly dlouhou dobu přenášeny pouze orální tradicí. Zveme vás na Jezerské letní dění, na Příběhy Jezerska.


INFORMACE:

Všechny akce vrámci festivalu Příběh Jezerska jsou bezplatné. Radost nám udělají dobrovolné příspěvky.
Prosíme, abyste se na akce předem přihlásili na email: tic@jezersko.sinebo na tel:00386 51 219 282.


TÝDENNÍ AKCE (1. 7. - 31. 8. 2018)

každé ÚTERÝ v10:00; sraz u TIC-e, Zgornje Jezersko 57

Prohlídka přírodních a kulturních památek Jezerska

Projděme se po výjimečně malebném Jezerském údolí, poznejme toto místo a jeho zajímavosti.

Nejprve půjdeme podél potoka Jezernice, okolo pramene s léčivou minerální vodou, ze kterého budeme pít, stejně jako vminulosti, z dlaní. Odtud již uvidíme kostel sv. Andreje, který stojí na zvláště působivém místě. Kostel navštívíme a půjdeme dál, kpět set let staré Šenkově usedlosti, která je vyhlášeným místem venkovské turistiky. Sousední budova, kterou navštívíme, bude etnografické muzeum Jenkova kasárna, přičemž nahlédneme za mohutné zdi budovy ze 16. století. Uděláme si panoramatickou prohlídku, a pak se kolem Planšarského jezera vrátíme zpět do centra obce.

Výlet sradostí přizpůsobíme vašim přáním, spolu navštívíme ostatní místa jezerského údolí.

každá STŘEDA v 10:00; sraz u TIC-e, Zgornje Jezersko 57


Pohádkový pochod keSkřítkově skále (Palčkova skala)

Výlet nás zavede po stopách trpaslice Robidovky ze stejnojmenné dětské knihy. Autorkou knihy je spisovatelka a rodačka tohoto kraje Mija Murovcová.

Pod kouzelnou skálou bydlí skřítek Češminček, který po mnoho staletí rozveseluje děti svými starými příběhy o Jezersku. Trpaslice Robidovka sladkými dobrůtkami zjezerských léčivek a lesních plodů připraví různé dobroty. Od TIC-a se vydáme po lesní cestě kČeské chatě, Češki koči. Na cestě budeme pozorovat přírodu a nahlédneme do historie jezerského údolí. Výlet vyvrcholí u Skřítkovy skály, kde nás bude čekat čajová párty, pohoštění a hry. Hlavně se občerstveni a súsměvem na rtech vrátíme zpět do vesnice. Výlet je vhodný jak pro nejmenší, tak i pro jejich rodiče.

každý ČTVRTEK v 16.00 na Šenkovi usedlosti, Zgornje Jezersko 140


Ukázka zpracování ovčí vlny na Šenkově usedlosti

Ovčí vlna domácího plemene, tzv. jezersko-solčavské ovce je vysoce kvalitní a vhodná pro zpracování široké řady výrobků. Během zimních večerů se na statcích vrtěla kola kolovratů a cinkaly pletací jehlice. Šikovné prsty žen dokázaly vyrobit různé výrobky; od ponožek a halenek přes deky až kdrobným okrasným předmětům. Na Šenkově usedlosti vám ukážeme část již skoro zapomenuté a pozapomenuté tradice, kterou, pod vedením zkušených mistrů, zažijete na vlastní kůži i vy.

Během PÁTKŮ ve 20.00 na Jenkově statku (13., 20. a 27. července; 3., 10., 17. in 31. srpna), Zgornje Jezersko 141


Divadelní představení s názvem Příběh Jezerska v Jenkově kasárnách

Vprostorách pět set let starých Jenkových kasárnách, které dnes slouží jako muzeum, můžete shlédnout tři staré pravdivé příběhy ze života Jezeranů. Herci, jež jsou členy domácího amatérského divadla, se s radostí převtělí do pastýřů, formanů a ostatních postav naší historie. Hlavně divákům ukáží, jak se žilo vminulosti, a to vpůvodním jezerském nářečí. Příběhy vybral a do knihy Jezerske štorije zaznamenal Andrej Kamičar.


každá SOBOTA ve 20.00 na Jenkově statku (13., 20. a 27. července; 3., 10., 17. in 31. srpna), Zgornje Jezersko 141

Vaření masunjeku na otevřeném ohni

Vdomku u Planšarského jezera vám předvedeme, jak si pastýři ve starodávných časech připravovali pokrm ze smetany a pohankové mouky – masunjek. Přípravu pokrmu sradostí svěříme do vašich rukou. Vložíme naši energii, tak nejlépe masunjek uctíme a poté sníme.


JEDNOTLIVÉ UDÁLOSTI

OVČÁŘSKÝ BÁL, nejstarší slovinská etnografická událost,

Planašarské jezero, Zgornje Jezersko 125a

Neděle, 12.8. 2018

Pohostinství u jezera a Turistické družstvo Jezersko již tradičně každou druhou neděli vsrpnu organizují nejstarší slovinskou etnografickou událost, Ovčácký bál, který letos slaví své 60. výročí. Kvidění budou ukázky zhorského života vminulosti, přihánění ovčího stáda do nížiny a díla spojená svýrobou ovčí vlny – od ručního stříhání ovcí, předení a česání až kpletení, případně „štrikování" ponožek.

Své chuťové pohárky budete rozmazlovat sdomácími jídly připravenými tradičním způsobem, na otevřeném ohništi: masunjek skyselým mlékem, pohankové noky se zelím jsou pokrmy, které si vhorských oblastech připravovali pastýři sami. Čerstvě osmažené flancati (kroštule – tradiční dalmatský koláč) jsou ještě vdnešních časech symbolem svátečního dění.
Copyright 2024, Production MMstudio