TIC Jezersko
+386 (0)4 25 45 140
+386 (0)51 219 282
tic@jezersko.si
Domov O Jezerskem Kontakt Koristne info Novice in dogodki Nezahtevne poti Zahtevne poti Jezerska planinska pot Narava Kultura Nastanitve Aktivnosti Kulinarika Gostišča Prireditve Paketi Lokalna ponudba Multimedija V medijih

Uporabno

18°C
Jezersko
06. Jun

temperatura: 18°C
veter: šibek JZ Podrobnosti

Prireditve


Jezerska štorija 2018


JEZERSKO POLETNO DOGAJANJE

Etnografsko obarvano dvomesečno poletno dogajanje na Zgornjem Jezerskem, oblikovano v preteklih letih, nadaljujemo tudi v poletju 2018.

Gre za našo identiteto, ki smo jo ohranili in jo želimo deliti naprej. Pripravili smo preplet dogodkov, ki pomenijo pomembno vez med preteklostjo in sedanjostjo. Dogodki so zanimivi in primerni za vsakogar, ki ga privlači naša zgodovina, etnološka dediščina, narava, mogočni hribi, kmetije, živali in domača kulinarika. Ime Jezerska štorija izhaja iz knjige Andreja Karničarja "Jezerske štorije”, ki je ohranila zgodbe, legende in spomine na dogodke iz vsakdanjega življenja, ki so se dolgo časa prenašali le v ustnem izročilu. Vabljeni na Jezersko poletno dogajanje, na Jezersko štorijo!


INFORMACIJE:

Vsi dogodki v okviru Jezerske štorije so brezplačni, veseli pa bomo vaših prostovoljnih prispevkov.
Prosimo, da se na dogodke predhodno prijavite na mail: tic@jezersko.si ali na gsm: 051 219 282.


TEDENSKI DOGODKI (1. 7. - 31. 8. 2018)

vsak TOREK OB 10:00; zbor pri TIC-u, Zgornje Jezersko 57

Voden ogled po jezerskih naravnih in kulturnih znamenitostih

Sprehodimo se skupaj po slikoviti Jezerski dolini, spoznajmo kraj in njegove zanimivosti.

Pot nas najprej vodi ob potoku Jezernica, mimo izvira zdravilne mineralne vode katero seveda poskusimo, tako kot nekoč, kar z dlani. Od tu že vidimo cerkev Sv. Andreja, ki stoji prav na posebni lokaciji in mimo nje se odpravimo proti pet stoletij stari Šenkovi domačiji, kjer se ukvarjajo s sonaravnim kmečkim turizmom. Sosednja stavba, katero obiščemo, pa je že etnografski muzej Jenkova kasarna, za zidovi mogočne zgradbe iz 16. stoletja. Naredimo daljšo panoramsko pentljo ter se mimo Planšarskega jezera odpravimo nazaj proti vaškemu jedru.

Izlet z veseljem prilagodimo vašim željam in skupaj lahko obiščemo tudi druge znamenitosti jezerske doline.

vsaka SREDA ob 10:00; zbor pri TIC-u, Zgornje Jezersko 57


Pravljični pohod do Palčkove skale

Izlet nas vodi po poteh palčice Robidovke iz istoimenske otroške knjižice, lokalne avtorice Mije Murovec.

Pod posebno skalo domuje palček Češminček, ki otroke že dolga leta razveseljuje s starimi zgodbami o Jezerskem in sladkimi dobrotami iz jezerskih zelišč ter gozdnih sadežev, ki jih pripravlja palčica Robidovka. Izpred TIC-a se odpravimo po gozdni poti v smeri Češke koče in na poti spoznavamo naravo in zgodovino jezerske doline. Pri palčkovi skali izlet zaokrožimo s palčkovo čajanko in igrami ter se okrepčani in nasmejani vrnemo proti vasi. Izlet je zanimiv tako za najmlajše, kakor tudi za njihove starše.

vsak ČETRTEK ob 16.00 na Šenkovi domačiji, Zgornje Jezersko 140


Prikaz predelave volne na Šenkovi domačiji

Volna avtohtone jezersko-solčavske pasme ovc je zelo kvalitetna in primerna za predelavo v najrazličnejše izdelke. V zimskem času so se na kmetijah vrteli kolovrati in plesale pletilke. Izpod spretnih prstov gospodinj so nastajali razni izdelki; od nogavic in jopic, preko odej do drobnih okrasnih predmetov. Na Šenkovi domačiji vam bomo prikazali delček skoraj izgubljene in pozabljene tradicije, s katero se boste ob pomoči domačih mojstrov, lahko preizkusili tudi vi.

ob PETKIH ob 20.00 na Jenkovi kmetiji (13., 20. in  27. julija; 3., 10., 17. in 31. avgusta), Zgornje Jezersko 141


Igra Jezerska Štorija v Jenkovi kasarni

V prostorih 500 let stare Jenkove kasarne, ki je sicer urejena kot muzej, si boste ogledali 3 štorije iz življenja Jezerjanov pred mnogimi leti. Igralci, ki so člani domače amaterske igralske zasedbe, se z velikim veseljem prelevijo v pastirje, furmane in ostale osebe iz naše zgodovine, ter gledalcem predstavijo preteklo življenje v pristni jezerski narečni govorici. Štorje je zbral in zapisal Andrej Karničar v knjigi Jezerske štorije.


vsaka SOBOTA ob 17.00 ob Planšarskem jezeru, Zgornje Jezersko 125a

Kuhanje masunjeka na odprtem ognju

V hiški ob Planšarskem jezeru vam bomo pokazali, kako so si pastirji na planinah včasih pripravljali jed iz smetane in ajdove moke - masunjek. Z veseljem bomo kuhovnico prepustili tudi vašim rokam, da bomo s še večjim spoštovanjem in užitkom na koncu masunjek tudi pojedli.


NEDELJSKE SVETE MAŠE

  •  ob 8.00 uri maša v farni cerkvi sv. Ožbalta
  •  ob 10.00 uri maša v podružnični cerkvi sv. Andreja v Ravnem

POSAMIČNI DOGODKI

OVČARSKI BAL, najstarejša slovenska etnografska prireditev,

Ob Planšarskem jezeru, Zgornje Jezersko 125a

Nedelja, 12.8.2018

Gostišče ob jezeru in Turistično društvo Jezersko že tradicionalno vsako drugo nedeljo v avgustu prirejata najstarejšo slovensko etnografsko prireditev Ovčarski bal, ki bo letos že 60. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s predelavo ovčje volne: od ročnega striženja, predenja in cvirnanja do pletenja oziroma štrikanja nogavic.

Brbončice boste razvajali z domačimi jedmi,pripravljenimi na tradicionalen način, na odprtem ognjišču: masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji. Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo praznični značaj dogodka.
Copyright 2020, Izdelava MMstudio